top of page

Frillestads Gurka - Vilka är vi?

I Frillestad strax utanför Helsingborg odlas den goda Frillestadsgurkan av tredje generationens gurkodlare Jakob och Elin Klitte, samt Rickard Jönsson som varit delägare sedan 2000. 

Verksamheten har fullt fokus på produktion av gurka och den odlas i växthus om 38 000 kvm. Odlingen drivs på ett klimatsmart och hållbart sätt genom uppvärmning med returflis, elproduktion med hjälp av solceller, recirkulering av vatten, dubbla energivävar i växthustaket samt ständigt arbete med biologisk bekämpning. För att uppnå våra höga mål gör vi våra egna gurkplantor för att ha kontroll från frö till färdig gurka. 

 

Vår ambition är att ständigt ligga i framkant för att driva odlingen så miljövänligt som möjligt och leverera en så fräsch och krispig gurka som det bara går!

Vår historia

Företaget startades 1955 av Ninnie och Knut Klitte. Huvudsakligen odlades då frilandsgrönsaker och i ett växthus på ca 200 m2 odlades tomater. Efterhand byggdes fler växthus och tomatodlingen utökades. I början av 80-talet bytte odlingen inriktning och tomatplantorna byttes ut mot gurkplantor. 

Året 1985 köptes odlingen av Lars och Susanne Klitte. Under de följande åren dubblerades växthusytan från 5 000 till 10 000 m2. År 2000 tog en ny satsning vid när Rickard Jönsson kom med i företaget. Det byggdes en helt ny och toppmodern odling på 10 000 m2 som sedan byggts ut till en enhet på 25 200 m2 gurkodling.

2023 tog nästa generations gurkodlare Jakob och Elin Klitte över stafettpinnen. Tillsammans med Rickard Jönsson drivs gurkodlingen vidare, i kanske trettio år till? Det återstår att se. 

Bilden visar Ninnie och Lars i odlingen ungefär år 1962. 

bottom of page