top of page

Året i Växthuset

Året i växthuset

I växthuset börjar året vid jul då de första fröna sås. Vi väljer att dra fram våra plantor själv i ett separat planthus för att kunna ha kontroll hela vägen från frö till färdig produkt. Detta hjälper oss att hålla en bra balans med den biologiska bekämpningen. Då kan vi i god tid, redan när plantorna är mycket små, sätta in förebyggande nyttodjur samt väldigt tidigt se eventuella skadedjur och snabbt få en balans mellan skade- och nyttodjur.

När plantorna är ca 3 veckor gamla och knappt en halvmeter höga får de flytta ut på sin växtplats i de större växthusen. Vi gör våra plantor i tre omgångar för att fördela arbetet över tid. I mitten av februari är alla plantor på plats och växthusen fyllda.

I slutet av februari är det äntligen dags att skörda de första gurkorna.  Får vi soligt och fint väder kommer de senare planterade gurkplantorna snabbt ifatt och skörden ökar för varje dag. Vi skördar varannan dag på plantorna tills mitten på juni. Då är det dags att byta ut de nu något trötta plantorna mot nya fräscha. Ännu en gång gör vi detta i tre omgångar, så att vi fördelar arbetet och hela tiden har produktion igång ändå. Med hjälp av långa ljusa sommardagar går det nu snabbt och gurkan utvecklas från blomma till skördefärdig frukt på bara 8-10 dagar.

På dessa plantor skördar vi sedan fram till i början på november. Därefter städas växthusen ut och en noggrann rengöring görs. Sedan tvättas växthusen med en högtryckstvätt med hetvatten för att kunna släppa in mer ljus under den mörka vintern samt för att sanera eventuella smittor och skadedjur. Innan det sen är dags för julledigheten förbereds det för ett nytt odlings-år.

bottom of page